Onderhoud van uw ketel in de ruime regio rond Brugge & Knokke: wees op uw hoede!

De Belgische burger moet zijn ketel wettelijk regelmatig laten nazien en onderhouden. In Vlaanderen is dat om de twee jaar voor gas (in de toekomst zal dat waarschijnlijk om de drie jaar worden) en elk jaar voor een stookolie-installatie.

Als de herfst in aantocht is, zijn er elk jaar zogenaamde bedrijven die via commerciële websites een onderhoud aanbieden tegen een extreem lage prijs, meestal gaat het om € 39 voor een gasinstallatie en € 49 in het geval van een stookolie-installatie. Wees echter op uw hoede: het volstaat niet even vlug met een borstel en stofzuiger de ketel te reinigen, er moeten ook een aantal zaken worden gemeten en eventueel ingeregeld. Het voordeel is driedubbel: u zal minder brandstof verbruiken en het milieu zal properder zijn, maar belangrijker nog is het feit dat u beschikt over een veilige installatie. Voor een onderhoud volgens de regels moet u toch rekenen op een bedrag van € 150 à 200 voor een gasgestookte installatie. In het geval van stookolie doet u daar nog eens € 50 bij. Een dergelijk onderhoud moet uitgevoerd worden door een door de overheid erkend technicus. De lijst met erkende technici in Vlaanderen kan u opvragen via de link.

Wij bevelen u warm aan om te controleren of de technicus die bij u langs komt op deze lijst vermeld is. Indien dit niet het geval is, is het onderhoud onwettig en dus waardeloos. De firma is eveneens verplicht om u een reinigings- en verbrandingsattest te overhandigen in Vlaanderen. Indien dit niet het geval is, of indien u twijfels hebt over de geldigheid van het document, moet u een klacht indienen bij de betrokken diensten (LNE voor Vlaanderen, BIM voor Brussel en AWAC voor Wallonië).

Deze stellen steeds een onderzoek in indien er een klacht is van een bewoner of eigenaar. Alleen zo kunt u vermijden dat uzelf en anderen in de toekomst nog worden beetgenomen. U kan dus beter een eerlijke prijs betalen voor een degelijk uitgevoerd werk dan geld uit te geven voor een tussenkomst die waardeloos is.

Michaël De Bie , ICS (Federatie van Installateurs Centrale verwarming en Sanitair)

Maak hier reeds je afspraak voor je terugkerend onderhoud.

Centraal stooktoestel gevoed met

Vloeibare brandstof

Gasvormige brandstof

Nominaal vermogen

>= 20 kW

>= 20 kW

Onderhoudsf
requentie

Jaarlijks

Tweejaarlijks

Uit te voeren door

Erkende technicus vloeibare brandstof

Erkende technicus gasvormige brandstof G1, G2 of G3

Aanvraagformulier

Contactformulier

Bedankt voor uw bericht!

* Indien mijn installatie ouder is dan 15 jaar, wens ik een verwarmingsaudit

Oudere verwarmingstoestellen hebben vaak een slecht productierendement.

Het is dikwijls interessant om een oud verwarmingstoestel te vervangen door een moderne condensatieketel die een veel hoger productierendement behaalt.

Tijdens de verwarmingsaudit van uw centrale verwarmingsinstallatie wordt nagegaan of dit voor uw installatie interessant is.

Een verwarmingsaudit is verplicht voor alle centrale verwarmingstoestellen ouder dan 15 jaar. De beste periode om de verwarmingsaudit uit te voeren is tijdens het jaarlijks onderhoud.